Κατάγματα κόγχου
Κατάγματα Οφθαλμικού Κόγχου - Τύποι, Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

 

  • Τι είναι τα κατάγματα κόγχου

Ο οφθαλμικός κόγχος είναι η οστέινη κοιλότητα που περιβάλλει και προστατεύει τον οφθαλμό. Το χείλος αυτής της κοιλότητας αποτελείται από συμπαγή οστά, ενώ το έδαφος και το έσω τοίχωμα της αποτελείται από συγκριτικά ιδιαίτερα λεπτά οστά. Ένα κάταγμα οφθαλμικού κόγχου ή αλλιώς κάταγμα κόγχου, μπορεί να περιλαμβάνει το χείλος, το έδαφος ή συνδυασμό αυτών.

  • Τύποι καταγμάτων κόγχου

Κάταγμα χείλους κόγχου

Προκαλείται από άμεσο τραύμα στο πρόσωπο, συνήθως σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Καθώς χρειάζεται μεγάλη δύναμη κρούσης για να προκληθεί τέτοιο κάταγμα, συνήθως συνυπάρχουν και εκτεταμένες βλάβες και σε άλλα οστά του προσώπου. Ακόμα και αν η βλάβη περιορίζεται στην περιοχή του οφθαλμού, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον τραύματα στον ίδιο τον οφθαλμό ή στο οπτικό νεύρο.

Έμμεσο κάταγμα κόγχου (κάταγμα blowout)

Σε αυτή την περίπτωση το χείλος του οφθαλμικού κόγχου μένει άθικτο, αλλά το ιδιαίτερα λεπτό έδαφος ή έσω τοίχωμα του κόγχου παθαίνει κάταγμα. Στο κάταγμα αυτό είναι δυνατόν να παγιδευτούν οι οφθαλμικοί μύες και παρακείμενοι ιστοί, περιορίζοντας σημαντικά την κινητικότητα του οφθαλμού και προκαλώντας διπλωπία. Τέτοιου τύπου τραυματισμοί είναι συχνοί μετά από χτύπημα με γροθιά η μπάλα του μπέιζμπολ.

Άμεσο κάταγμα εδάφους κόγχου

Ένα χτύπημα στο χείλος του οφθαλμικού κόγχου είναι δυνατόν να ωθήσει τα οστά προς τα πίσω, με συνεπαγόμενη κάμψη των οστών του εδάφους προς τα κάτω και θραύση. Είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους, όταν λόγω πτώσης χτυπούν σε κάποια σκληρή επιφάνεια με την παρειά (μάγουλο).

Περιορισμός της κινητικότητας του αριστερού οφθαλμού στην άνω βλεμματική θέση σε νεαρό ασθενή με κάταγμα εδάφους κόγχου.
Περιορισμός της κινητικότητας του αριστερού οφθαλμού στην άνω βλεμματική θέση σε νεαρό ασθενή με κάταγμα εδάφους κόγχου.
  • Κατάγματα κόγχου και συμπτώματα

Τα συμπτώματα των καταγμάτων οφθαλμικού κόγχου ποικίλουν ανάλογα με την σοβαρότητα και τον τύπο του κατάγματος. Γενικά, μπορεί να εμφανιστούν:

  • Μελανιές και εκχύμωση γύρω από τον οφθαλμό
  • Αιμάτωμα στο λευκό τμήμα του οφθαλμού
  • Διπλωπία, θάμβος ή μείωση της όρασης
  • Δυσκολία στο να κοιτάει ο ασθενής πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά
  • Μούδιασμα στην τραυματισμένη περιοχή
  • Επιπέδωση παρειάς (μάγουλου)
  • Ενόφθαλμος
  • Έντονος πόνος στην παρειά όταν ανοίγει ο ασθενής το στόμα
  • Κατάγματα κόγχου και διάγνωση

Ο Κος Μαυρικάκης, για να ελέγξει την πιθανότητα κατάγματος οφθαλμικού κόγχου, θα εξετάσει τους οφθαλμούς και την γύρω περιοχή.

Θα κοιτάξει την κινητικότητα των οφθαλμών, και αν υπάρχουν προβλήματα όρασης, καθώς και διπλωπία.

Μπορεί να χρειαστεί να μετρήσει αν τα μάτια βρίσκονται σωστά τοποθετημένα μέσα στον οφθαλμικό κόγχο.

Αν από την εξέταση εξαχθεί το συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο κάταγμα κόγχου, ο Κος Μαυρικάκης θα το επιβεβαιώσει με μια αξονική τομογραφία της περιοχής γύρω από τους οφθαλμούς.

Αξονική τομογραφία κατάγματος εδάφους αριστερού οφθαλμικού κόγχου. Παρατηρείται παγίδευση του κάτω ορθού μυός στην περιοχή του κατάγματος
Αξονική τομογραφία κατάγματος εδάφους αριστερού οφθαλμικού κόγχου. Παρατηρείται παγίδευση του κάτω ορθού μυός στην περιοχή του κατάγματος.
Αξονική τομογραφία μετά από επέμβαση ανάταξης κατάγματος εδάφους αριστερού οφθαλμικού κόγχου
Αξονική τομογραφία μετά από επέμβαση ανάταξης κατάγματος εδάφους αριστερού οφθαλμικού κόγχου με χρήση μοσχεύματος.
  • Κατάγματα κόγχου και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων κόγχου εξαρτάται από την σοβαρότητα και τον εντοπισμό τους. Όσον αφορά μικρά κατάγματα blowout που δεν επηρεάζουν την κινητικότητα του οφθαλμού, ο Κος Μαυρικάκης μπορεί να προτείνει  ψυχρά επιθέματα, αποσυμφορητικά και αντιβίωση για λόγους προφύλαξης.

Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να φτερνίζεται ή να φυσάει τη μύτη του, καθώς και να μην ταξιδέψει με αεροπλάνο ή να κάνει καταδύσεις. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να έχουν ως κατάληξη την είσοδο αέρα στον οφθαλμικό κόγχο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ενοχλημάτων και του τραυματισμού.

Ο Κος Μαυρικάκης θα εκτιμήσει την πιθανότητα διενέργειας κάποιας επέμβασης εντός δύο εβδομάδων από τον τραυματισμό. Οι πιο συνήθεις λόγοι για τους οποίους θα χρειαστεί χειρουργείο είναι η ενοχλητική διπλωπία, ναυτία ή έντονος πόνος κατά τις οφθαλμικές κινήσεις, ή ενόφθαλμος.

Για την ανακατασκευή των τοιχωμάτων του κόγχου έχουν χρησιμοποιηθεί τα παρακάτω εμφυτεύματα:

  • Αυτόλογοι ιστοί (οστό, χόνδρος)
  • Αλλόπλαστικά υλικά
    - Μη απορροφήσιμα (τιτάνιο, σιλικόνη, πορώδες πολυαιθυλένιο και τεφλον)
    - Απορροφήσιμα (πολυδιοξανόνη, πολυλακτίδια και πολυγλακτίνη)
  • Αλλογενής σκληρή μήνιγγα

Όλοι οι τύποι εμφυτευμάτων έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και η τελική επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις του χειρουργού και του ασθενή.

Η επέμβαση για τα κατάγματα κόγχου γίνεται υπό γενική αναισθησία και ανάλογα με τον υποκείμενο τραυματισμό, ο ασθενής είναι δυνατόν να πάει σπίτι του αυθημερόν ή να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν οίδημα και αιμάτωμα για αρκετές μέρες μετά από την επέμβαση, και παρόλο που ο οφθαλμός δεν χρειάζεται συνήθως να είναι κλειστός, η όραση μπορεί να είναι θαμβή για αρκετές ημέρες.

Συνταγογραφούνται συνήθως ψυχρά επιθέματα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβίωση. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ένα μούδιασμα στην παρειά (μάγουλο), το οποίο βελτιώνεται με τον καιρό.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε μια εβδομάδα από την επέμβαση, αλλά είναι φρόνιμη η αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης, ταξιδιών με αεροπλάνο ή καταδύσεων για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις κόγχου όπως ανοφθαλμικός κόγχοςθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, εξόφθαλμος, φλεγμονές κόγχου και κατάγματα κόγχου, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος  Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει