-
Πώς προκαλείται η ξηροφθαλμία
Η ξηροφθαλμία προκαλείται σε καταστάσεις που υπάρχει ξηρότητα στο περιβάλλον ή φυσάει, σε ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό ή την εμμηνόπαυση, καθώς και σε φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους (βλεφαρίτιδα).
Πιθανότατα, το πιο συχνό αίτιο της ξηροφθαλμίας είναι μεταβολές που επέρχονται με την γήρανση. Αυτό πυροδοτείται από δυσλειτουργικούς αδένες στα βλέφαρα (του Μεϊβομιανούς αδένες), οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες εκκρίνουν ένα ελαιώδες υλικό το οποίο αποτελεί συστατικό των δακρύων.
Αυτή η ελαιώδης έκκριση, βοηθά στην επιβράδυνση της εξάτμισης των δακρύων μεταξύ των βλεφαρισμών. Σε περιπτώσεις που οι Μεϊβομιανοί αδένες δεν λειτουργούν κανονικά, τα δάκρυα εξατμίζονται γρήγορα και αφήνουν τον ευαίσθητο κερατοειδή εκτεθειμένο.
Οι δακρυϊκοί αδένες τότε παράγουν αντανακλαστικά υπερβολικό όγκο δακρύων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δάκρυα που παράγονται είναι τόσα πολλά που υπερχειλίζουν από το φυσιολογικό δακρυϊκό σύστημα παροχέτευσης στη μύτη και τρέχουν στα μάγουλα.
-
Ποια είναι η θεραπεία της ξηροφθαλμίας
Η θεραπεία για την αντανακλαστική δακρύρροια στοχεύει στη γενεσιουργό αιτία και συνήθως περιλαμβάνει συμπληρωματικά τεχνητά δάκρυα (ναι, ένα μάτι που δακρύζει πολύ συχνά θεραπεύεται, παραδόξως, με τεχνητά δάκρυα) ενώ σχετικά με την βλεφαρίτιδα, συστήνεται καλό πλύσιμο των βλεφάρων/βλεφαρίδων και ζεστές κομπρέσες.
Υπάρχει μεγάλη πληθώρα σκευασμάτων τεχνητών δακρύων διαθέσιμα. Μερικοί ασθενείς προτιμούν ένα έναντι κάποιου άλλου για διάφορους λόγους και έτσι είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάζονται διαφορετικά σκευάσματα.
Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η χρήση των τεχνητών δακρύων πάνω από τέσσερις φορές την ημέρα, είναι προτιμότερο να επιλέγονται σκευάσματα χωρίς συντηρητικά.
Εάν τα τεχνητά δάκρυα δεν μπορούν να ανακουφίσουν επαρκώς την ξηροφθαλμία, τότε μπορεί να γίνει απόφραξη των δακρυϊκών σημείων με σκοπό να διατηρηθεί όλη η υγρασία στην επιφάνεια των ματιών, μειώνοντας τον ερεθισμό και την αίσθηση ξένου σώματος.
Η απόφραξη των δακρυϊκών σημείων μπορεί να γίνει προσωρινά, με την εισαγωγή βυσμάτων σιλικόνης, ή μόνιμα, με χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
VIDEO
Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Θέμα Υγείας' από το SBC, μιλάει για την δακρύρροια και πως αντιμετωπίζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις δακρυϊκής συσκευής όπως ξηροφθαλμία, απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου, δακρυοκυστίτιδα, ασκορινοστομία και δακρύρροια στα παιδιά, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.
Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου
Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει