-
Τι είναι η δακρυοκυστίτιδα
Η δακρυοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή/λοίμωξη του δακρυϊκού ασκού μέσω του οποίου παροχετεύονται τα δάκρυα από τον οφθαλμό στην ρινική κοιλότητα.
-
Που οφείλεται η δακρυοκυστίτιδα
Η δακρυοκυστίτιδα τυπικά οφείλεται σε απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα δάκρυα να μην παροχετεύονται προς τη μύτη, να λιμνάζουν στον ασκό και να οδηγούν στην ανάπτυξη μικροβίων και λοίμωξης.
Ο δακρυϊκός ασκός σε αυτή την περίπτωση φλεγμαίνει, με την χαρακτηριστική εικόνα του ερυθήματος και οιδήματος στον κάτω ρινικό τμήμα του κόγχου.
-
Ποιες είναι οι αιτίες δακρυοκυστίτιδας
Οι αιτίες μπορούν να διαχωριστούν σε οξείες, χρόνιες, επίκτητες ή εκ γενετής.
Η οξεία δακρυοκυστίτιδα είναι τυπικά μολυσματικής αιτιολογίας. Η χρόνια δακρυοκυστίτιδα συνήθως οφείλεται σε χρόνια απόφραξη της δακρυϊκής συσκευής.
Η επίκτητη δακρυοκυστίτιδα μπορεί να οφείλεται σε τραύμα όπως σε ρινοηθμοειδή κατάγματα, σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις των παραρρίνιων κόλπων, σε νεοπλασίες, ή και σε κάποια φάρμακα, όπως η τιμολόλη, η πιλοκαρπίνη, η ιδωξουριδίνη και τριφλουριδίνη.
Οι εκ γενετής μορφές δακρυοκυστίτιδας συνήθως οφείλονται σε απόφραξη της βαλβίδας του Hasner η οποία βρίσκεται στο απώτερο σημείο του ρινοδακρυϊκού πόρου.
-
Δακρυοκυστίτιδα και συμπτώματα
Η κλινική εικόνα της δακρυοκυστίτιδας διαφέρει μεταξύ της οξείας και της χρόνιας μορφής.
Στην οξεία μορφή, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και χαρακτηρίζονται από την απότομη έναρξη πόνου, ερυθήματος και οιδήματος στον έσω κανθό και την περιοχή του δακρυϊκού ασκού. Η υπεραιμία συνήθως περιλαμβάνει και την ράχη της μύτης. Συχνά, υπάρχει δακρύρροια, και είναι δυνατόν να εξαχθεί πυώδες υλικό από τα δακρυϊκά σημεία.
Στην περίπτωση της χρόνιας δακρυοκυστίτιδας, η συνεχής δακρύρροια μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα. Εξαιτίας της δακρύρροιας μπορεί να παρατηρηθούν μεταβολές και στην οπτική οξύτητα.
-
Δακρυοκυστίτιδα και διάγνωση
Η διάγνωση συνήθως γίνεται κλινικά , βασιζόμενη στο ιστορικό και την εξέταση του ασθενούς.
-
Δακρυοκυστίτιδα και αντιμετώπιση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δακρυοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά με ασκορινοστομία. Η επιτυχία των σχετικών επεμβάσεων αγγίζει το 95%.
Οι οξείες μορφές αντιμετωπίζονται χειρουργικά με ασκορινοστομία συνήθως μετά από θεραπεία με αντιβίωση, προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή. Σε μη επιπλεγμένα περιστατικά, πρέπει να δίνονται αντιβιοτικά από το στόμα με κάλυψη για gram θετικούς μικροοργανισμούς. Σε επιπλεγμένα περιστατικά απαιτείται ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης. Ο καθετηριασμός του δακρυϊκού πόρου αντενδείκνυται στην οξεία φάση της νόσου.
Η χρόνια δακρυοκυστίτιδα απαιτεί σχεδόν πάντα χειρουργική επέμβαση ασκορινοστομίας για τη διόρθωση της συμπτωματολογίας.
Η εκ γενετής δακρυοκυστίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά αρχικά με μαλάξεις της περιοχής (οι γονείς μπορούν να μάθουν την διαδικασία και να την εκτελούν στο σπίτι) και αντιβίωση. Στο 90% των περιπτώσεων το πρόβλημα εξαλείφεται εντός ενός έτους.
Αν η συντηρητική αυτή θεραπεία αποτύχει, οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε καθετηριασμό της περιοχής, η οποία έχει 70% επιτυχία. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
VIDEO
Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Θέμα Υγείας' από το SBC, μιλάει για την δακρύρροια και πως αντιμετωπίζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις δακρυϊκής συσκευής όπως ξηροφθαλμία, απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου, δακρυοκυστίτιδα, ασκορινοστομία και δακρύρροια στα παιδιά, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.
Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου
Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει